Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Σύγχυση με την απόδοση των παρακρατούμενων φόρων

Γιατί η ΠΟΛ 1011/2014 προκαλεί, σύμφωνα με τις περισσότερες ερμηνείες, δραστική αλλαγή στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων
Picture 0 for Σύγχυση με την απόδοση των παρακρατούμενων φόρων
Νέα σύγχυση προκαλεί στις επιχειρήσεις η ΠΟΛ. 1011/2014 σχετικά με τον χρόνο απόδοσης τουπαρακρατούμενου φόρου στα εισοδήματα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα.

Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 της συγκεκριμένης εγκυκλίου, η απόδοση του παρακρατούμενου φόρου γίνεται μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής.

Η διάταξη αυτή, όμως, αλλάζει τη μέχρι σήμερα πρακτική της αγοράς σύμφωνα με την οποία, για την απόδοση του παρακρατούμενου φόρου, λαμβανόταν υπόψη ο χρόνος έκδοσης του σχετικού παραστατικού και όχι η ημερομηνία της πληρωμής.

Για παράδειγμα, με όσα ίσχυαν μέχρι το τέλος του 2013, εάν ένα παραστατικό εκδοθεί σήμερα 11 Μαρτίου, η απόδοση του παρακρατούμενου φόρου έπρεπε να γίνει, ανάλογα με τον ΑΦΜ, το αργότερο τέλος Μαΐου-αρχές Ιουνίου, ανεξάρτητα του πότε θα γίνει η πληρωμή.

Με την ερμηνεία της νέας διάταξης, εάν ένα παραστατικό εκδοθεί σήμερα και η πληρωμή γίνει τον Ιούνιο, κάτι που είναι σύνηθες στις τρέχουσες συνθήκες που χαρακτηρίζονται από μεγάλη έλλειψη ρευστότητας, τότε η απόδοση του παρακρατούμενου φόρου μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
Ένα ακόμη ερώτημα είναι εάν το ίδιο ισχύει και για την παρακράτηση φόρου που πρέπει να αποδίδουν τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Δεν διευκρινίζεται επίσης τι ισχύει για την απόδοση του παρακρατούμενου φόρου σε περίπτωση προκαταβολής μέρους της αμοιβής πριν την έκδοση του παραστατικού.

Όπως γίνεται σαφές από τα παραπάνω, η ισχύς της νέας διάταξης προκαλεί δραστική αλλαγή στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων και ως εκ τούτου η Γενική Γραμματεία Εσόδων καλείται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Πηγή forologikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου