Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ


ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ, 











ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΦΟΡΟ ΕΝΦΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. 

ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 6944-105254  ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ Ε9.



Στα μέσα του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν αναρτηθεί και πάλι στο Taxisnet τα διορθωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ , μετά το χάος που προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. 


Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων παραμένουν ζαλισμένοι, καθώς πολλοί από αυτούς ακόμη δεν ξέρουν αν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης αφορούν και τα δικά τους ακίνητα.
Με τα σημερινά δεδομένα σε κάθε περίπτωση η υποχρέωση πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ πρέπει να γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου


H είσπραξη της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ θα είναι στα τέλη Φεβρουαρίου , δηλαδή η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε έξι δόσεις, με την πρώτη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση η κυβέρνηση δρομολογεί παρεμβάσεις, 

Σύμφωνα με πληροφορίες όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά έχουν παράλληλα και μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές ή φορολογικές οφειλές είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από το λίφτινγκ στον ΕΝΦΙΑ. Θα εξασφαλίσουν έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή, με συνοπτικές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες.


Ο νόμος, θέτει τρεις προϋποθέσεις για απαλλαγές και μειώσεις από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων: 150 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας κτισμάτων και 9.000 εισόδημα  με προσαύξηση 1.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας οδηγούν σε μείωση του φόρου 50%, εφόσον παράλληλα δεν υπάρχουν μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.
Στην περίπτωση τρίτεκνων, πολύτεκνων και ατόμων με αναπηρία άνω του 80% με εισόδημα έως 12.000 ευρώ (επίσης με προσαύξηση 1.000 ευρώ) και κτίσματα επιφάνειας εως 150 τ.μ., προβλέπεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, επίσης εφόσον δεν υπάρχουν μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.
Όπως έγινε γνωστό τόσο η ασφαλιστική όσο και η φορολογική ενημερότητα διαγράφονται.
Πλην ειδικών περιπτώσεων δικαιούχων, όταν, για παράδειγμα, υπάρχουν δεσμευμένα ακίνητα ή στην περίπτωση αναπήρων όπου οι λογιστές θα χρειαστεί να υποβάλουν πιστοποίηση των ποσοστών αναπηρίας με βάση τις περυσινές βεβαιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα τρέξει εκ νέου την εκκαθάριση και θα προκύψουν οι δικαιούχοι εκπτώσεων και απαλλαγών.
Για τους περίπου 800.000 φορολογούμενους στους οποίους θα γίνει νέα εκκαθάριση με βάση τις περυσινές τιμές ΦΑΠ για ακίνητα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού θα ήταν τουλάχιστον άστοχο να πει κανείς ότι περιλαμβάνονται στους κερδισμένους. Τα εκκαθαριστικά τους βγήκαν παρανοϊκά φουσκωμένα, εξαιτίας λάθους στον νόμο το οποίο κανένας δεν εντόπισε.
Οι διορθώσεις είναι αυτονόητες και επιβεβλημένες. Θα έπρεπε μάλιστα να συνοδεύονται από τη «συγγνώμη» του υπουργείου Οικονομικών για την αναστάτωση που τους προκάλεσαν τα αρχικά τρελά εκκαθαριστικά.
Για τα ξενοίκιαστα ακίνητα, το μπρος-πίσω της κυβέρνησης είναι μνημειώδες. Άνοιξε το θέμα ενδεχόμενων εκπτώσεων 25%-30% με διαρροές από στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου το απόγευμα της Παρασκευής μετά τη συνάντηση στελεχών και βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με τον Γκ. Χαρδούβελη, έκλεισε το ζήτημα χθες με κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις από πηγές του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν υπάρχουν εκπτώσεις για τα ξενοίκιαστα φέτος.
Τι πρέπει να κάνουν όσοι διαπιστώσουν ότι στα στοιχεία των ακινήτων που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό και σε εκείνα που δήλωσαν στο Ε9 υπάρχουν διαφορές ή ότι για ειδικές κατηγορίες ακινήτων όπως τα ημιτελή κτίσματα δεν έχουν υπολογισθεί οι προβλεπόμενες εκπτώσεις φόρου;
Θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της ΓΓΔΕ μετά τις 15 Σεπτεμβρίου για να υποβάλουν νέο διορθωτικό Ε9, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα ο νόμος προβλέπει έκπτωση 60% στον τελικό φόρο για τα ημιτελή ακίνητα αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν υπολόγισε την έκπτωση και έτσι σε χιλιάδες ιδιοκτήτες χρέωσε ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας το κτίσμα αποπερατωμένο, 

Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ακινήτων δεν επιμερίσθηκε σωστά ο φόρος σε καθέναν από τους συνιδιοκτήτες και έτσι κλήθηκαν να πληρώσουν το 150% του φόρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου