Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Ρύθμιση 100 δόσεων: Οσα πρέπει να ξέρετε

Ανοίγουν σήμερα οι ηλεκτρονικές πύλες των εκατό δόσεων. Έως τις 27 Απριλίου, όσα πληρώνεις σε κεφάλαιο, τόσα σβήνεις σε προσαυξήσεις. Τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης. Ποιες οφειλές μπορούν να ενταχθούν. Η ελάχιστη δόση και οι προθεσμίες.
Picture 0 for Ρύθμιση 100 δόσεων: Οσα πρέπει να ξέρετε
Εισπράξεις εξπρές έως τις 27 Απριλίου, επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών ανοίγοντας από σήμερα ένα ακόμα παράθυρο ευκαιρίας για γενναίο κούρεμα προσαυξήσεων σε ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία.

Η ρύθμιση εξπρές, «όσα δίνεις άλλα τόσα σβήνεις» ενεργοποιείται πρακτικά από σήμερα με το άνοιγμα της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στο taxisnet. Παράλληλα, όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν μια γερή προκαταβολή – τουλάχιστον δεκαπλάσια της ελάχιστης μηνιαίας δόσης- μπορούν απλά να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως εκατό δόσεις με ευνοϊκούς όρους.

Στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση εντάσσονται ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Μαρτίου γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να πληρωθούν σε έως εκατό δόσεις ακόμα και οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Στη ρύθμιση εντάσσονται παράλληλα οφειλές από ΦΠΑ, αλλά και εκκρεμείς οφειλές στις δικαστικές αίθουσες, εφόσον οι φορολογούμενοι παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα.


Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για όσους ενδεχομένως θεωρήσουν ότι καταβάλλοντας ένα μεγάλο ποσό εφάπαξ μπορούν να σβήσουν μεγάλο μέρος των προσαυξήσεων και να μην πληρώσουν τα υπόλοιπα. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δέκα πρώτων δόσεων, -μετά την προκαταβολή- εφόσον οι δόσεις είναι περισσότερες από δέκα ή όλων των υπολειπόμενων δόσεων εφόσον είναι λιγότερες από δέκα, προβλέπεται ότι βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο σε βάρος του φορολογούμενου ποσό ίσο με τις προσαυξήσεις που «κουρεύτηκαν» λόγω προκαταβολής. Πρακτικά δηλαδή χάνεται το όφελος.

Χωρίς προκαταβολή αλλά μόνο δόσεις


Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα προκαταβολής, έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο. Στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των εκατό δόσεων, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 26 Μαϊου, με το νόμο να προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας κατά ένα μήνα. Και η προθεσμία της 27ης Απριλίου όμως μπορεί να παραταθεί κατά ένα μήνα, καθώς κατατέθηκε ήδη σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση, έχει μειωθεί από 50 ευρώ σε 20, εντός της ρύθμισης δεν επιβάλλονται προσαυξήσεις για χρέη έως 5.000 ευρώ, για υψηλότερη βασική οφειλή ο ετήσιος τόκος έχει περιοριστεί από 5,6% σε 3% ενώ έχει καταργηθεί και το όριο οφειλής του ενός εκατομμυρίου ευρώ το οποίο ίσχυε στην προηγούμενη ρύθμιση.

Ο φορολογούμενος χάνει τη ρύθμιση αν δεν πληρώσει δύο συνεχόμενες δόσεις μέσα στο πρώτο οκτάμηνο , ή τρεις συνεχόμενες δόσεις μετά την πάροδο του οκταμήνου με κάθε καθυστερούμενη δόση να επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,25%.

Επίσης, αν ο φορολογούμενος, δεν υποβάλλει μέσα σε τρεις μήνες μετά τις προβλεπόμενες προθεσμίες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ, χάνει τη ρύθμιση.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης


1η Μαρτίου 2015: όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Μαρτίου μπαίνουν στη ρύθμιση

27 Απριλίου: η προθεσμία υπαγωγής σε ρύθμιση εξπρές «όσα πληρώνεις τόσα σβήνεις από προσαυξήσεις»

26 Μαϊου: η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των εκατό δόσεων

20 ευρώ η ελάχιστη μηνιαία δόση

3% οι ετήσιες προσαυξήσεις εντός ρύθμισης – χωρίς προσαυξήσεις οφειλές έως 5.000 ευρώ

0,25% ο τόκος για κάθε καθυστερούμενη δόση

25%: αν καταβληθεί το ένα τέταρτο της βασικής οφειλής αίρονται οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων

Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων σβήνουν προσαυξήσεις


· 100% για εφάπαξ εξόφληση

· 90% για 2 έως 5 δόσεις

· 80% για 6 έως 10 δόσεις

· 75% για 11 έως 20 δόσεις

· 70% για 21 έως 30 δόσεις

· 65% για 31 έως 40 δόσεις

· 60% για 41 έως 50 δόσεις

· 55% για 51 έως 60 δόσεις

· 50% για 61 έως 70 δόσεις

· 45% για 71 έως 80 δόσεις

· 40% για 81 έως 90 δόσεις

· 30% για 91 έως 100 δόσεις

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου