Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»


espa1420_logo

















1.       ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
· Κατηγορία Α: Άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

 · Κατηγορία Β: Φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος.

Επιτρέπεται η σύσταση συνεργαζόμενων σχημάτων/μορφών επιχείρησης, μικρών και πολύ μικρών, στις οποίες θα συμμετέχουν εταίροι/δικαιούχοι από τις προαναφερόμενες κατηγορίες εφόσον τηρούνται τα εξής:
1. Συμμετοχή με ίσα εταιρικά μερίδια
2. Συνέργεια ή συμπληρωματικότητα μεταξύ των ειδικοτήτων των συνεργαζόμενων φυσικών προσώπων.

 Εξαιρούνται οι δραστηριότητες που δε στηρίζονται από το ΕΤΠΑ (ΕΚ. 1301/2013, άρθρο 3 παρ.2) και τον Κανονισμό De minimis και οι σχετικές με την εστίαση.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης


2.       ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για όλες τις κατηγορίες Δικαιούχων:
· Να διαθέτουν κατά την υποβολή της αίτησης πτυχίο σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ/ΤΕΙ) ή ισότιμης προς αυτή σχολής της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.)

· Το συνολικό δηλωθέν εισόδημα για το φορολογικό έτος 2015 να μην υπερβαίνει τις €20.000 ατομικό ή τις €35.000 οικογενειακό.

 · Να διαθέτουν μόνο επιλέξιμους ΚΑΔ, καθ’ όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου. Δύναται να διαθέτουν ΚΑΔ λιανικού & χονδρικού εμπορίου ως συμπληρωματική δευτερεύουσα δραστηριότητα υπό την προϋπόθεση ότι είναι απαραίτητη για την άσκηση της κύριας δραστηριότητας.
Κατηγορία Α:
· Να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης.
· Να δραστηριοποιηθούν σε δραστηριότητα συναφή με την ειδικότητά τους συστήνοντας επιχειρήσεις αποκλειστικά με μια από τις εξής μορφές: Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., Ι.Κ.Ε., Ατομική Επιχείρηση και Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν.4019/2011 ή Συνεταιρισμό.

Κατηγορία Β:
 · Να μην έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και να μη λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης.
· Να δραστηριοποιούνται ήδη ως ατομικές επιχειρήσεις σε έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ. Μέχρι την υποβολή των δικαιολογητικών ένταξης θα πρέπει να καταργηθούν όλοι οι ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας που δεν είναι επιλέξιμοι.

Συνεργασίες δικαιούχων από την ίδια ή και από τις δύο κατηγορίες:
 · Οι συνεργαζόμενοι δικαιούχοι/εταίροι θα πρέπει να συστήσουν εταιρεία με μια από τις εξής μορφές: Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., Ι.Κ.Ε. και Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν.4019/2011 ή Συνεταιρισμό.
· Θα πρέπει να συμμετέχουν με ίσια εταιρικά μερίδια.
· Στην περίπτωση που αυτοαπασχολούμενοι συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, θα πρέπει να έχουν διακόψει την υφιστάμενη ατομική επαγγελματική δραστηριότητα μέχρι την προσκόμιση των δικαιολογητικών ένταξης.


3.       ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ & ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ
 Στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού από €5.000 έως €25.000 για την κάλυψη σε ποσοστό 100% των επιλέξιμων δαπανών.
 Ο ανώτατος προϋπολογισμός δύναται να φτάσει τις €50.000 εφόσον η πρόταση υποβάλλεται από συνεργατικό σχήμα έως τριών δικαιούχων.
Επιπρόσθετα, υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και 40% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.


4.         ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για την περίοδο ενίσχυσης είναι:
 · Λειτουργικά κόστη
· Δαπάνες για αμοιβές τρίτων
· Δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις
· Προμήθεια αναλωσίμων
· Ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου
· Μισθολογικό κόστος για νέα/ες θέση/εις
· Αποσβέσεις παγίων / Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού
· Αγορά / Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού / Διαμόρφωση εσωτερικού  
   χώρου μικρής κλίμακας
· Παρεμβάσεις ΑμΕΑ.

Σημειώνεται ότι, οι επιχειρήσεις που θα επιχορηγηθούν για τον παραγωγικό τους εξοπλισμό θα πρέπει να διατηρηθούν για τουλάχιστον τρία (3) έτη από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.

 Ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης η οποία ξεκινά από 8/3/2016.


5.        ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται  ηλεκτρονικά μόνο από  08/03/2016  έως  15/4/2016.

Δεν τίθεται θέμα προτεραιότητας κατάθεσης φακέλων καθώς η αξιολόγηση για το σύνολο των προτάσεων  θα ξεκινήσει μετά τις 20.05.2016

 Οι επιχειρήσεις που θα αξιολογηθούν θετικά στη δράση θα ενημερωθούν για τον ακριβή χρόνο και τόπο αποστολής/παραλαβής του φυσικού φακέλου που θα περιλαμβάνει τα δικαιολογητικά



Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε
στο τηλέφωνο:  213 0375702     ή 
στο email  antonak@acci.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου