Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

«Παράθυρο» αλλαγών για ομαδικές απολύσεις

«Παράθυρο» αλλαγών για ομαδικές απολύσεις

«Θέμα χρόνου είναι να τεθεί στο τραπέζι η αλλαγή του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις». Την εκτίμηση αυτή κάνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας μετά τη δημόσια τοποθέτηση - για «απλοποίηση των διαδικασιών εισόδου και εξόδου από την αγορά εργασίας» (δηλ για ευκολότερες προσλήψεις και απολύσεις) - του επικεφαλής του γραφείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, Μπομπ Τράα, στη διημερίδα που οργανώθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για την κρίση της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα.

Πιέσεις
Ηδη, πολλές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κατάσταση αναδιάρθρωσης «πιέζουν» να αλλάξει το ισχύον καθεστώς ζητώντας, σε κάθε περίπτωση, να καταργηθεί το «βέτο» του εκάστοτε υπουργού Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις.
«Στο τραπέζι του διαλόγου της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόϊκα τέτοιο ζήτημα δεν έχει τεθεί, όμως, δεν...αποκλείεται κάποια στιγμή να τεθεί» λένε στελέχη του υπουργείου υπενθυμίζοντας ότι στην εποχή του Μνημονίου, από το 2010 και μετά, έγιναν μεν αλλαγές στα όρια των επιτρεπόμενων κάθε μήνα απολύσεων, όχι όμως και στο καθεστώς της προηγούμενης υποχρεωτικής έγκρισης από το κράτος. Με τον τελευταίο εργασιακό νόμο 3862/10 τα όρια των απολύσεων είναι:
Μέχρι 6 εργαζομένοι για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν 20 έως 150 εργαζόμενους και ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενοι για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 150.
Απολύσεις, που ξεπερνούν αυτά τα όρια θεωρούνται ομαδικές και απαγορεύονται, ακόμη κι αν τηρηθούν οι διαδικασίες (προηγούμενη διαβούλευση) αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους.
Ο υπουργός Εργασίας μέσα σε 10 ημέρες από την υποβολή του πρακτικού εκδίδει απόφαση με την οποία μπορεί να παρατείνει τις διαβουλεύσεις για 20 ακόμη ημέρες με αίτηση των ενδιαφερομένων, ή να μην εγκρίνει τις απολύσεις. Και μόνο αν δεν εκδοθεί τέτοια απόφαση μέσα στις παραπάνω προθεσμίες ο εργοδότης μπορεί να πραγματοποιήσει τις απολύσεις στην έκταση που δέχτηκε κατά τις διαπραγματεύσεις.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΤΟΣ
πηγή imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου