Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Αλλάξτε πορεία, πιάστε τη μεγάλη φοροδιαφυγή

Η ΕΚΘΕΣΗ-ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αλλάξτε πορεία, πιάστε τη μεγάλη φοροδιαφυγή

Της Μαρίας Βουργάνα
«Follow the money» ή διαφορετικά κυνηγήστε τους πλούσιους φορολογουμένους και πιάστε τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Την εντολή αυτή, δίνει στην κυβέρνηση η τρόικα, η οποία βγάζει ακόμη μια κίτρινη κάρτα για τη μέχρι σήμερα αδυναμία των φορολογικών μηχανισμών να εισπράξουν φόρους και πρόστιμα και να αντιμετωπίσουν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε νέα έκθεσή της για τη φορολογική διοίκηση, η τρόικα αν και αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, καταγράφει μεγάλες καθυστερήσεις στη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων και την είσπραξη των προστίμων που επιβάλλονται σε φορολογουμένους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 211 φορολογουμένους μεγάλου πλούτου που ελέγχθηκαν βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, αλλά στα δημόσια ταμεία εισέρρευσαν μόλις 5,8 εκατ. ευρώ.
Eξονυχιστικοί έλεγχοι
Ο φορο-ελεγκτικός μηχανισμός καλείται να επικεντρώσει τη δραστηριότητά του στον έλεγχο πλούσιων και επώνυμων φορολογουμένων, διενεργώντας εξονυχιστικούς ελέγχους «πόθεν έσχες, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για εντοπισμό περιπτώσεων παράνομου πλουτισμού, διακίνησης και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Επίσης η τρόικα επιμένει στον έλεγχο των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς τονίζοντας πως θα πρέπει να γίνουν περισσότεροι έλεγχοι από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
Μάλιστα, τα αποτελέσματα στο «μέτωπο» της φοροδιαφυγής αναμένεται να αποτελέσουν το κλειδί για την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος από τη τρόικα τον Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με το Μνημόνιο έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα εισπράξει 1,9 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη του παρελθόντος και το 24,5% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του έτους, θα διενεργήσει 4.100 ελέγχους σε φορολογουμένους υψηλής οικονομικής επιφάνειας και θα στείλει 128 υποθέσεις φοροδιαφυγής στον εισαγγελέα. Επίσης θα εισπράξει 65%-75% των έξτρα φόρων και προστίμων που θα επιβληθούν.
Όμως μέχρι σήμερα έχει εισπραχθεί το 21,4% των προστίμων που βεβαιώθηκαν στις μεγάλες επιχειρήσεις και το 37% των ποσών που βεβαιώθηκαν από τους ελέγχους στους πλούσιους φορολογουμένους.
Οι εντολές της τρόικας
Τα στοιχεία για τους ελέγχους και η «μαύρη τρύπα» ύψους 1,6 δισ. ευρώ που εμφανίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού έχουν «τρομάξει» τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι ζητούν από το οικονομικό επιτελείο να επικεντρωθεί στην πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής.
Δηλαδή, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να κυνηγήσει τα «μεγάλα ψάρια» και να αφήσει τη «μαρίδα». Στο πλαίσιο αυτό ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών:
1. Να αφήσει να παραγραφούν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με μικρό ενδιαφέρον για τα δημόσια ταμεία. Αντίθετα θα πρέπει να ελεγχθούν σημαντικές φορολογικές υποθέσεις που παραμένουν «ανοιχτές» τα τελευταία δέκα χρόνια. Έτσι στο στόχαστρο βρίσκονται:
  • Φορολογούμενοι που τα τελευταία δέκα χρόνια παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους (κατοικίες, οικόπεδα, αυτοκίνητα, καταθέσεις στις τράπεζες, χρεόγραφα κ.ά.) η οποία δεν συνάδει με τις μεταβολές του εισοδήματος, όπως καταγράφονται στις φορολογικές τους δηλώσεις. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εισοδηματίες κ.ά.) που κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ ο καθένας, έχουν προβεί σε αγορές περιουσιακών στοιχείων που συνολικά η αξία τους ξεπερνά τις 400.000 ευρώ και διατηρούν λογαριασμούς καταθέσεων σε ελληνικές και ξένες τράπεζες άνω των 500.000 ευρώ.
  • Φορολογούμενοι που για να δικαιολογήσουν την αύξηση της περιουσίας τους και να παρακάμψουν το «πόθεν έσχες» έχουν εμφανίσει στην εφορία αγνώστου ταυτότητας πακτωλό χρήματος με την ένδειξη δωρεές, πωλήσεις ακινήτων, ρευστοποιήσεις χρεογράφων, μετοχών και άλλων επενδυτικών προϊόντων ακόμα και κέρδη από τυχερά παιχνίδια και καζίνο.
  • Φορολογούμενοι που διάγουν «δαπανηρό και πολυτελή» βίο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης σε αντίθεση με το εισοδηματικό τους προφίλ στην εφορία. Πρόκειται για πολίτες που η ετήσια δαπάνη για την συντήρηση κατοικιών, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.ά. έχει υπολογισθεί από την εφορία ότι ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.
2. Οι έφοροι να συντάσσουν και να στέλνουν στoν εισαγγελέα μηνυτήριες αναφορές για σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής άνω των 60.000 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή, ακολουθείται η ίδια ελεγκτική λογική, δηλαδή να «εγκαταλειφθεί» ο έλεγχος των μικρών και να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον εφοριών και Δικαιοσύνης στους έχοντες που φοροδιαφεύγουν. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να αυξήσει πάνω από τις 5.000 ευρώ το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο πάνω από το οποίο ασκείται ποινική δίωξη στους οφειλέτες.
3. Να διενεργηθούν περισσότεροι έλεγχοι «πόθεν έσχες» στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Μέχρι το τέλος του έτους η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να έχει ελέγξει 110 προϊστάμενους και 130 εφοριακούς κατά τη διάρκεια του 2013. Όμως μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος 9 εφοριακών. Σε δυο περιπτώσεις τα ευρήματα είναι σημαντικά σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Μπόνους σε όσους χρησιμοποιούν πιστωτική
Φορο-μπόνους θα κερδίζουν όσοι χρησιμοποιούν πιστωτική κάρτα σε κάθε συναλλαγή τους. Το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πλαστικό χρήμα θα έχουν ως αντάλλαγμα έκπτωση από την αξία της συναλλαγής τους. Πιθανότατα θα κερδίζουν έκπτωση στον ΦΠΑ. Τα κίνητρα για τη χρήση των πιστωτικών καρτών σε όλες τις συναλλαγές θα προβλέπονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου.
Κυνηγήστε τα «μεγάλα ψάρια», η εντολή της τρόικας
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 211 φορολογουμένους μεγάλου πλούτου που ελέγχθηκαν βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, αλλά στα δημόσια ταμεία εισέρρευσαν μόλις 5,8 εκατ. ευρώ.
Πηγή imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου