Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Διαμαρτυρία από λογιστές την Τρίτη 4/2 στο Σύνταγμα

Με την ψήφιση του Ν. 4172/2013 (νέος Κ.Φ.Ε.) και του Ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) και εν συνεχεία με την εφαρμογήτων παραπάνω νόμων από 1/1/2014, μεταβάλλεται εκ βάθρων η φορολογική νομοθεσία που ίσχυε επί σειρά ετών.

Ωστόσο, δημιουργήθηκε μεγάλη σύγχυση σε φορολογούμενους, επιχειρήσεις, εφοριακούς και λογιστές – φοροτεχνικούς, καθώς οι διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) είναι γενικές, διευκρινίσεις με εγκυκλίους δεν έχουν δοθεί ακόμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εμπόδια για την ορθή εφαρμογή του. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι λογιστές – φοροτεχνικοί είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν κατά το δοκούν και χωρίς την ασφάλεια των απαραίτητων οδηγιών του Υπουργείου. Χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις είναι η παρακράτηση του φόρου για μισθωτή εργασία (δεν έχει βγει ακόμα εγκύκλιος όπως κάθε χρόνο), για υπηρεσίες (δεν έχει διευκρινιστεί τι αφορούν ακριβώς), για τα μέλη ΔΣ (χρειάζονται διευκρινίσεις εφόσον για πρώτη φορά θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία), για την έκπτωση της δαπάνης άνω των 500 ευρώ με τραπεζικό μέσο (δεν διευκρινίζεται αν αφορά καθαρή αξία ή συνολικό ποσό και η διάταξη του ΚΦΑΣ για 3.000 ευρώ δεν έχει αλλάξει) και πολλά άλλα θέματα. Μέσα σ’ αυτό το ασαφές περιβάλλον τα υπερβολικά φορολογικά πρόστιμα, όπως ορίζονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/2013), δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια στους φορολογούμενους, τους λογιστές – φοροτεχνικούς και γενικότερα στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς το ύψος τους απειλεί ευθέως την βιωσιμότητα επιχειρήσεων και λογιστών και δεν βοηθά στην επίτευξη του σκοπού τους, που δεν είναι άλλος από το να συνετίσουν τον παραβάτη. Κατά την εφαρμογή των εν λόγω προστίμων, δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε ο ανθρώπινος παράγοντας καθώς δεν διαχωρίζεται η αμέλεια από την πρόθεση φοροδιαφυγής με δόλο, ούτε το ύψος της παράβασης, με συνέπεια πολλές επιχειρήσεις και λογιστικά γραφεία που προσπαθούν καθημερινά να επιβιώσουν, να κινδυνεύουν να οδηγηθούν στο κλείσιμο από ένα ανθρώπινο λάθος.
Για αυτό τον λόγο, αποφασίστηκε η συλλογή υπογραφών για την αποστολή μιας επιστολής διαμαρτυρίας, σχετικά με τα φορολογικά πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, προς τους ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομικών. Η πρωτοβουλία αυτή είχε εξαιρετική επιτυχία συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής 12.000 περίπου υπογραφές.

Φορείς λογιστών – φοροτεχνικών, αλλά και ομάδες λογιστών  από τα social media χωρίς θεσμικό μανδύα πήραν την πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν στην Πλατεία Συντάγματος την Τρίτη 4/2/2014 στις 11 το πρωί. Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για τον κλάδο των λογιστών ότι πολλοί επαγγελματίες του κλάδου αυτοοργανώθηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις προκάλεσαν την αντίδραση συλλόγων και φορέων, δείχνοντας τη δύναμη του καθενός ξεχωριστά αλλά και  τη δύναμη της μαζικής διαμαρτυρίας (ελπίζουμε να φανεί αύριο).

Ας γίνει αύριο μια νέα αρχή για τον κλάδο, καθώς η συμμετοχή όλων είτε μέσα από φορείς και συλλόγους, είτε μεμονωμένα, μπορεί να αναγκάσει το Υπουργείο Οικονομικών να εντοπίσει λάθη και παραλείψεις και κυρίως να σέβεται αυτόν τον κλάδο που είναι τόσο ζωτικός για την Οικονομία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου