Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Οδικός χάρτης επιβίωσης για τους φορολογούμενου

Ένας πολύ μεγάλος όγκος φορολογικών υποχρεώσεων εξυπηρετείται πλέον μόνον ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet
Picture 0 for Οδικός χάρτης επιβίωσης για τους φορολογούμενους
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών είτε το θέλουμε είτε όχι, έχει γίνει πλέον μέρος της ζωής μας και μας επιβάλλει να γνωρίζουμε πολύ καλά τις υπηρεσίες της και τον τρόπο λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών καθώς ένας πολύ μεγάλος όγκος υποχρεώσεων φορολογικών εξυπηρετείται πλέον μόνον ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet αναφέρει το moneyguru.gr

Το σημαντικό είναι ότι συν τω χρόνω οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων αυξάνονται και η συχνότητα τους μεγαλώνει ενώ διάφορες έντυπες υποχρεώσεις μετατρέπονται και αυτές σε ηλεκτρονικές με αποτέλεσμα από το 2015 περίπου και μετά η ΓΓΠΣ να είναι πολύ υψηλά στα favorites των σελιδομετρητών όλων των πολιτών.

Δεν είναι μόνον οι υπηρεσίες που πρέπει να γνωρίζουμε στην ΓΓΠΣ. Πρέπει να είμαστε και σε θέση να βρούμε οδηγίες συμπλήρωσης, πληροφορίες και συνοδευτικές εγκυκλίους και προγράμματα τα οποία διαθέτει πλέον η ΓΓΠΣ για τις περισσότερες υποχρεώσεις των φορολογούμενων. Επίσης σημαντικό είναι να αφομοιώσουμε πλέον το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών και οι εφορίες μέσω της ΓΓΠΣ θα μας ενημερώνουν πλέον για οποιοδήποτε γεγονός μας αφορά δίχως την υποχρέωση να στείλουν κάποιο χαρτί στη δηλωμένη κατοικία μας. 

Έτσι π.χ. αν έχουμε δημιουργήσει κάποιο ληξιπρόθεσμο χρέος θα ειδοποιηθούμε ηλεκτρονικά για την τακτοποίηση, ή αν έχει εκκαθαριστεί η δήλωση μας θα ειδοποιηθούμε ηλεκτρονικά και δεν θα περιμένουμε κάποιο εκκαθαριστικό από το ταχυδρομείο.

Οι βεβαιώσεις μισθών και παρακρατούμενων φόρων πάλι ηλεκτρονικά αποστέλλονται στην ΓΓΠΣ και ουδείς θα μας εκτυπώσει πλέον κάτι, από του χρόνου οι δηλώσεις Πόθεν έσχες θα γίνονται και αυτές ηλεκτρονικά, αν ψάχνουμε κάποια πληρωμή φόρου προς τη ΔΟΥ πάλι μέσω ΓΓΠΣ ηλεκτρονικά θα την βρούμε, το περιουσιολόγιο που προωθείται από το ΥΠΟΙΚ θα είναι ηλεκτρονικό, όλες οι ρυθμίσεις και ειδοποιήσεις για οφειλές είναι πλέον πλήρως ηλεκτρονική διαδικασία, ακόμη και τα παράβολα θα εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της ΓΓΠΣ.  

Είναι προφανές ότι μέσα σε αυτό το “τσουνάμι” ηλεκτρονικοποίησης, ο σύγχρονος Έλληνας πολίτης φαίνεται ότι πρέπει να κοιμάται και να ξυπνά τσεκάροντας το site της ΓΓΠΣ. Σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων που μας διαμορφώνουν, είναι απαραίτητο να μπορούμε να βρούμε το δρόμο μας στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.  

Το μεγαλύτερο μέρος του site της ΓΓΠΣ αφορά υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες αυτές χωρίζονται σε Υπηρεσίες προς Πολίτες και Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε μόνο με τις υπηρεσίες προς πολίτες και θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της έρευνας σχετικά με υπηρεσίες προς επιχειρήσεις Υπάρχει και μια τρίτη επιλογή, οι Υπηρεσίες προς Δημόσια Διοίκηση, η οποία όμως δεν θα μας απασχολήσει στην παρούσα έρευνα.  

Υπηρεσίες προς Πολίτες 
Αυτή η επιλογή είναι που θα απασχολήσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ενός φορολογούμενου. Στο πεδίο αυτό της ΓΓΠΣ θα βρούμε ότι εφαρμογή θα μας απασχολήσει φέτος, τουλάχιστον μέχρι 30/06 όπου τελειώνουν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Εδώ λοιπόν μπορούμε να υποβάλουμε τα εξής: 

   - Δήλωση φορολογίας εισοδήματος με τα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3

1. Η σχετική απόφαση του υπουργείου είναι διαθέσιμη εδώ (ΠΟΛ 1051/06.03.2014)

2. Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τις υποβολές των εντύπων βρίσκονται διαδοχικά πιο κάτω:

   - Για το έντυπο Ε1 που αφορά την φορολογία εισοδήματος κλικάρετε εδώ.

   - Για το έντυπο Ε2 που αφορά τα ενοίκια κλικάρετε εδώ

   - Για το έντυπο Ε3 το οποίο αφορά τα εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα ή ατομική επιχείρηση κλικάρετε εδώ

   - Επίσης στο ίδιο πεδίο οι επαγγελματίες μπορούν να υποβάλλουν ξεχωριστά την φορολογική τους αναμόρφωση σε περίπτωση που αυτή δεν έχει γίνει μέσα στο έντυπο Ε3.
   - Και φυσικά το περίφημο βιβλιαράκι της δήλωσης είναι πλέον διαθέσιμο εδώ με 49 σελίδες ανάλυση του εντύπου Ε1 κωδικό – κωδικό.

   - Δήλωση στοιχείων ακινήτων με το έντυπο Ε9.

1. Η εφαρμογή διαθέτει βασικές οδηγίες χρήσης οι οποίες είναι διαθέσιμες εδώ.

2. Κατά τα λοιπά μπορείτε να ενημερωθείτε για τις υποχρεώσεις δήλωσης Ε9 από τις σχετικές εγκυκλίους δηλαδή την ΠΟΛ 1234/2013 και την ΠΟΛ 1108/2013 σχετικά με την δήλωση ακινήτων μέχρι και το 2013. Για τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να συμβουλευτούμε την ΠΟΛ 1159/2013.

   - Η επόμενη επιλογή αφορά την ηλεκτρονική δήλωση των μισθώσεων η οποία ξεκίνησε από 01/01/2014.

Η υποχρέωση προβλέπεται από την ΠΟΛ 1013/2014 και μπορείτε να συμβουλευτείτε:

   - Tις συχνές ερωτήσεις από εδώ

   - Τις σχετικές οδηγίες χρήσεως από εδώ.

   - Η επόμενη υπηρεσία είναι καθαρά πληροφοριακή και αφορά την υποχρέωση η όχι παραλαβής κλειδαρίθμου από την ΔΟΥ.

Η διαδικασία αυτή έχει τελειώσει αλλά σίγουρα θα υπάρξουν φορολογούμενοι οι οποίοι είναι παλιοί χρήστες της εφαρμογής και δεν έχουν κάνει την επαναβεβαίωση του κλειδαρίθμου. Αυτοί λοιπόν μπορούν να δουν αν πρέπει να πάρουν καινούργιους κωδικούς από εδώ. Δεν απαιτείται κωδικός και password για την υπηρεσία.

   - Η επόμενη υπηρεσία αφορά την εκτύπωση της ειδοποίησης για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας.

Δε μας αφορά αυτή τη στιγμή. Η επόμενη λογικά ημερομηνία που θα επιχειρήσουμε να εισέλθουμε στην υπηρεσία αυτή, θα είναι το ερχόμενο Νοέμβριο. 

   - Η εκτύπωση του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης

Συνήθως αυτός βεβαιώνεται μετά τις υποβολές των δηλώσεων εισοδήματος και αφορά έναν έκτακτο φόρο πάνω στα τεκμήρια του φορολογούμενου δηλαδή σε πισίνες, αυτοκίνητα άνω των 1900 κυβικών κ.λ.π. Μπορείτε να εισέλθετε στην εφαρμογή από εδώ

   - Η Υπηρεσία Χορήγησης επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης.

Στην υπηρεσία αυτή έχουμε δύο βασικές επιλογές. Είτε εισερχόμαστε για να υποβάλλουμε αίτηση ένταξης στο μητρώο των δικαιούχων από εδώ, είτε εισερχόμαστε για να δηλώσουμε χιλιοστά δαπανών θέρμανσης για τους ενοίκους πολυκατοικίας λειτουργώντας ως διαχειριστής από εδώ. Σε κάθε περίπτωση η σχετική απόφαση Δ33 5037619 ΕΞ2013 για την χορήγηση του επιδόματος είναι αναρτημένη στην ΓΓΠΣ και θα πρέπει οπωσδήποτε να την συμβουλευτούμε πριν ενεργήσουμε. Την απόφαση μπορείτε να την δείτε και εδώ

   - Η Υποβολή Εντύπου Α21 για χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων

Η υπηρεσία παρέχει οδηγίες συμπλήρωσης εδώ και σχετικές πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος εδώ. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε τις πληροφορίες ώστε να ξεκαθαρίσουμε αν είμαστε οι όχι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος.

   - Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών παραβόλων

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη εδώ. Οι βασικές οδηγίες χρήσης της εφαρμογής προβλέπονται στην ΠΟΛ 1163/2013 την οποία καλό είναι να διαβάσουμε πριν ενεργήσουμε. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη τόσο σε πιστοποιημένους όσο και μη χρήστες του TAXIS. Ηλεκτρονικά μπορούμε να εκδώσουμε παράβολο για όλα τα Υπουργεία καθώς και για:


6. Την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και Γενική Γραμματεία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης


   - H υπηρεσία Αιτήσεις Ρυθμίσεων που αφορά ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το κράτος

Για την υπηρεσία είναι απαραίτητο να διαβάσετε προσεκτικά τις προϋποθέσεις υπαγωγής από εδώ καθώς και τη σχετική νομοθεσία και κυρίως την ΠΟΛ 1111/2013.

   - H Ενημέρωση Εκκαθάρισης

Πολύ απλά εισάγετε το ΑΦΜ σας και το σύστημα σας ενημερώνει αν έχει εκκαθαριστεί η δήλωση σας. Δεν απαιτείται είσοδος στο σύστημα με κωδικούς. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη εδώ

   - Η υπηρεσία της Κάρτας Αποδείξεων

Aφορά τη σχετική διαχείριση των καρτών που καταγράφονται ηλεκτρονικά οι αγορές λιανικής. Η κάρτα αποδείξεων δεν έτυχε μεγάλης δημοτικότητας στην Ελλάδα, μολαταύτα η ΓΓΠΣ έχει δημιουργήσει υπό-site αφιερωμένο αποκλειστικά και μόνο στην κάρτα αποδείξεων μέσα στο οποίο μπορείτε αρχικά να συμβουλευτείτε τις συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις, ενώ αν είστε επαγγελματίες και θέλετε πληροφορίες για τον εξοπλισμό και τον τρόπο λειτουργίας μπορείτε να συμβουλευτείτε το αντίστοιχο τμήμα απαντήσεωνεδώ. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε την κάρτα σας, να παρακολουθήσετε τις συναλλαγές που καταγράφηκαν στη μερίδα σας αλλά και να αναζητήσετε επιχειρήσεις οι οποίες δίνουν την δυνατότητα χρησιμοποίησης κάρτα αποδείξεων.

   - Η Ενημέρωση ΕΤΑΚ

Πρόκειται για μια απλή υπηρεσία ενημέρωσης των φορολογούμενων σχετικά με το παλιό τέλος ακινήτων. Η υπηρεσία δεν χρειάζεται πια, απλά εισάγετε το ΑΦΜ σας και ενημερώνεστε αν είναι χρεωστικό ή μηδενικό απόεδώ. Προσοχή, η υπηρεσία αφορά φόρους του 2009 και όχι τον νέο φόρο ακινήτων ΕΝΦΙΑ.

   - Η υπηρεσία e- A.Π.Α.Α. (Αντικειμενικός Προσδιορισμός Αξίας Ακινήτων)

Μπορεί να σας δώσει τους πίνακες αντικειμενικών αξιών για το 2006, το 2007 καθώς και αναπροσαρμογές που έγιναν κατά το 2008 και 2011. Τα στοιχεία διατίθενται εδώ.

   - Οι Τελωνειακές Υπηρεσίες αποτελούν ξεχωριστό υπό-site στην ΓΓΠΣ

Δεν αφορούν άμεσα τους απλούς πολίτες. Είναι περισσότερο πληροφοριακός τομέας για θέματα τελωνειακά. Τα μοναδικά θέματα που μπορούν απλοί πολίτες να αναζητήσουν εκεί είναι θέματα σχετικά με την εισαγωγή των αναπηρικών αυτοκινήτων, θέματα ναυτιλιακά, απαλλαγές ΦΠΑ για ταξιδιώτες κ.λ.π.

   - Οι Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου

Σίγουρα θα μας απασχολήσουν. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη με είσοδο στην εφαρμογή και οι φορολογούμενοι μπορούν εδώ να αναζητήσουν ειδοποιήσεις σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας, την κατάσταση των οχημάτων τους (κίνηση ή ακινησία), το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, το τέλος Επιτηδεύματος και κάθε άλλη βεβαιωμένη οφειλή. Καλό είναι να συμβουλευτείτε και την σχετική εγκύκλιο ΠΟΛ 1167/2011.

   - H Προσωρινή Δήλωση Απόδοσης Φόρου και Τελών Χαρτοσήμου

Δεν αφορά μόνον επιχειρήσεις και επαγγελματίες, αλλά και ιδιώτες οι οποίοι μπορούν να απασχολούν προσωπικό όπως οικιακές βοηθούς κ.λ.π. Στην ενότητα αυτή υποβάλλουμε την προσωρινή δήλωση απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος από τους μισθούς του εργαζόμενου. Η δήλωση υποβάλλεται μηνιαία βάση και πριν κάνετε οτιδήποτε καλό είναι να συμβουλευτείτε την ΠΟΛ 1214/2012 για το θέμα της υποβολής μέσω της εφαρμογής καθώς και τις διάφορες επισημάνεις της ΓΓΠΣ εδώ.

   - Η Υποβολή Οριστικής Δήλωσης Φ.Μ.Υ. ( Ε7) οικ.έτους 2014

Είναι η “συγκεντρωτική” δήλωση τρόπον τινά των προσωρινών δηλώσεων. Η υποβολή διενεργείται είτε με ηλεκτρονική φόρμα με την εισαγωγή σας στο σύστημα είτε με δημιουργία ειδικού αρχείου το οποίο υποβάλλεται στην ΓΓΠΣ. Το ειδικό αρχείο δημιουργείται μέσω εφαρμογής που έχει αναπτύξει η ΓΓΠΣ για το λόγο αυτό και είναι διαθέσιμη δωρεάν στο site από εδώ. Φυσικά είναι προτιμότερο πριν εκτελέσετε οποιαδήποτε εργασία να διαβάσετε τόσο τις οδηγίες εγκατάστασης της εφαρμογής όσο και τις συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις οι οποίες είναι διαθέσιμες. Επίσης μπορείτε από εδώ να κατεβάσατε την μίνι εφαρμογή ελέγχου ορθότητας του αρχείο η οποία είναι απαραίτητο πριν την αποστολή. Η εφαρμογή έχει την μορφή απευθείας εκτελέσιμου αρχείο Java (*.jar).

   - Οι υπηρεσίες Υποβολή Δήλωσης Απόδοσης Προκαταβλητέου φόρου στις αμοιβές Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών και Υποβολή Δήλωσης Απόδοσης Παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος εργοληπτών

Αφορούν σε συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών Αν ανήκετε σε αυτές καλό είναι πριν να συμβουλευτείτε τις σχετικές εγκυκλίους ΠΟΛ 1027/20.01.2014, την ΠΟΛ 1025/20.01.2014 και τις σχετικές συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις που προσφέρει η ΓΓΠΣ. 

   - Η Υποβολή Δήλωσης παρακρατούμενου φόρου από φορείς γενικής κυβέρνησης κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών και αφορά μόνο το δημόσιο

Δεν θα αναλυθεί στα πλαίσια του παρόντος άρθρου. 

   - Η Εκδοση Φορολογικής Ενημερότητας

Μπορούμε να κάνουμε αίτηση από εδώ και έχουμε τη δυνατότητα να εκτυπώσουμε ένα ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο είναι αποδεκτό παντού. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι άπαξ και εκτυπώσουμε ενημερότητα, το χαρτί αυτό έχει διάρκεια μόλις δύο μήνες, κατόπιν τούτου θα χρειαστεί να ξανακάνουμε αίτηση.

   - Έλεγχος εγκυρότητας των φορολογικών στοιχείων

Το συγκεκριμένο εργαλείο είναι καθαρά ελεγκτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε δίχως σύνδεση στο Taxis. Από εδώ μπορείτε να ελέγξετε την εγκυρότητα στοιχείων ενός εκκαθαριστικού σημειώματος, κάτι πολύ χρήσιμο πχ σε Τράπεζες οι οποίες επιθυμούν να επιβεβαιώνουν στοιχεία για εισοδήματα που τους παρέχουν οι πελάτες τους, επίσης μπορείτε να ελέγξετε την εγκυρότητα μιας φορολογικής ενημερότητας αλλά και αν είτε επαγγελματίας και πραγματοποιείτε εισαγωγές μπορείτε να ελέγξετε την εγκυρότητα ενός ΑΦΜ του εξωτερικού ή ακόμη και του εσωτερικού αν πχ είναι πιστοποιημένο στο σύστημα VIES των Ευρωπαϊκών ΑΦΜ. Η τελευταία σύνδεση ουσιαστικά σας πάει στην ανάλογη βάση δεδομένων VIES της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

   - Η εφαρμογή Αναζήτησης Στοιχείων Λογιστή

Μπορείτε με το ΑΦΜ του λογιστή να αναζητήσετε από την κοινή βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ και του Οικονομικού Επιμελητηρίου αν ο λογιστής είναι πιστοποιημένος και έχει έναρξη σύμφωνα με το νόμο. Η αναζήτηση γίνεταιεδώ δίχως είσοδο σε εφαρμογή. 

   - Τα e-Έντυπα

Πρόκειται για μια απλή βάση εγγράφων όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα βασικά πρότυπα έγγραφα για οποιαδήποτε δήλωση στην εφορία. Τα έγγραφα προσφέρονται σε μορφή Acrobat Reader (pdf) και θα πρέπει να εγκαταστήσετε την ανάλογη εφαρμογή στον υπολογιστή σας.

   - Τα έντυπα Αποφυγής Διπλής Φορολογίας

Αφορούν κυρίως φορολογούμενους με εισοδήματα στο εξωτερικό και τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει η χώρα μας με χώρες του εξωτερικού. Τα έντυπα βρίσκονται εδώ και περιέχουν συνοπτικά τις σχετικές συμβάσεις ανά χώρα, τα σχετικά έντυπα υποβολής δήλωσης αποφυγής, τις προβλέψεις για τη φορολόγηση τόκων στο εξωτερικό, καθώς και σχετικές αποφάσεις και εγκύκλιους.

   - H εφαρμογή e-Οχήματα

Μέσω αυτής, μπορούμε να δούμε την κατάσταση οχημάτων μας όπως είναι δηλωμένα στην ΓΓΠΣ αλλά και να δηλώσουμε ηλεκτρονικά τις όποιες αλλαγές.

   - Ο Πίνακας Αντικειμενικών Τιμών Αγροτικών Προϊόντων 2013

Θα απασχολήσει όσους έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια. Περιέχει τιμές και στρεμματικές αποδόσεις για κάθε καλλιέργεια και είναι εξαιρετικά σημαντικός διότι με τον πίνακα υπολογίζονται τεκμαρτά εισοδήματα αγροτών βάσει των οποίων κρίνεται και το αν ξεπερνάμε κάποια όρια σχετικά με την έναρξη βιβλίων και την υπαγωγή σε ΦΠΑ αγροτών αλλά πάνω σε αυτά τα ποσά θα φορολογηθούμε για τα εισοδήματα του 2013. Ο πίνακας παρέχεται σε μορφή Excel και σε μορφή PDF. Ο πίνακας εγκρίνεται στις αρχές κάθε χρονιάς Ο συγκεκριμένος εγκρίθηκε πέρσι με την ΠΟΛ 1060/28.03.2013.

   - Η ενότητα Ελεύθερα Προγράμματα και Λογισμικό Ανοικτού Κώδικά της ΓΓΠΣ

Εδώ θα βρείτε όλες τις εφαρμογές που προσφέρει η ΓΓΠΣ για εγκατάσταση και διευκόλυνση των απλών φορολογούμενων στις υποβολές τους. Ο κατάλογος των προγραμμάτων:
1. Ηλεκτρονική Συμπλήρωση των Καταστάσεων Πελατών - Προμηθευτών (έτη χρήσης 2007 και μετά)

2. Εφαρμογή ελέγχου ορθότητας αρχείων Οριστικής Δήλωσης ΦΜΥ

3. Εφαρμογή συνένωσης αρχείων Οριστικής Δήλωσης ΦΜΥ

4. Δημιουργία αρχείου οριστικής δήλωσης ΦΜΥ

5. Πρόγραμμα πελάτης για εύρεση Βασικών Στοιχείων για Μη Φυσικά Πρόσωπα και Φυσικά Πρόσωπα Επιτηδευματίες

6. Εφαρμογή ελέγχου εγκυρότητας αρχείων Συνοπτικού Πίνακα Πληροφοριών Τεκμηρίωσης Τιμών Ενδοομιλικών Συναλλαγών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου