Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Eπίδομα 400 ευρώ για τις φτωχές οικογένειες με δύο παιδιά από το καλοκαίρι

Eπίδομα 400 ευρώ για τις φτωχές οικογένειες με δύο παιδιά από το καλοκαίρι


H πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που καταγράφεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο ως προαπαιτούμενη δράση, θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Το επίδομα θα κυμαίνεται  200-220 ευρώ κατ’ άτομο και θα αυξάνεται κατά 70 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 50 ευρώ για κάθε παιδί. Η οικονομική ενίσχυση για μια  οικογένεια με δύο παιδιά θα ανέρχεται συνολικά σε 400 ευρώ.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν εισοδηματικά κριτήρια - η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας θέτει ως ετήσια εισοδηματική οροφή το ποσό των 4.800 ευρώ - αλλά και να μην διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία (δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν πάντως όσοι κατοικούν σε δικό τους σπίτι αλλά δεν έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και όχι προηγούμενων ετών (δηλαδή κάποιος που μένει φέτος άνεργος και δεν έχει άλλη περιουσία θα δικαιούνται ενίσχυση ακόμα και αν πέρσι δεν πληρούσε τα κριτήρια αυτά).

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά το 2014 και θα προβλέπει τη χορήγηση του επιδόματος σε 8.000-10.000 δικαιούχους σε δύο περιοχές της χώρας η δύο έως πέντε δήμους ενώ από το 2015 θα χορηγείται κανονικά σε όσους πληρούν τις προυποθέσεις. Στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου πρόκειται να διατεθεί 1.6 δισεκατομμυρίο ευρώ (θα υπάρξουν κοινοτική ενίσχυση).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι υπουργοί αποφάσισαν να μεταθέσουν την επιλογή των δύο περιοχών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς δέχονταν πιέσεις κυρίως από τους υποψήφιους στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη  νησιωτική Ελλάδα να επιλέξουν προεκλογικά τη δική τους περιφέρεια.
Εκτός από την οικονομική ενίσχυση οι δικαιούχοι θα έχουν και μία σειρά πρόσθετων παροχών, όπως είναι:
- H ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (αν είναι ανασφάλιστοι),
- H ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ,
- H χορήγηση επιδόματος θέρμανσης,
- H συμμετοχή σε προγράμματα του ευρωπαϊκού ταμείου απόρων (π.χ. σίτιση) αλλά και
- H συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης).
Τσουχτερό πάντως  αποδείχθηκε το κόστος της μελέτης  της Παγκόσμιας Τράπεζας  για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα η οποία χρέωσε το Υπουργείο Εργασίας  με 2 εκ ευρώ. Το ποσό θα αντληθεί από τα ΕΣΠΑ (ΣΑΕ 034/8) ωστόσο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κάποια άλλη δράση ενίσχυσης των φτωχών και των ανέργων.


Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου