Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Κανονικά στο 55% η προκαταβολή φόρου στις προσωπικές εταιρείες

Μέχρι 30 Απριλίου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2015

Picture 0 for Κανονικά στο 55% η προκαταβολή φόρου στις προσωπικές εταιρείες
Στις 30 Απριλίου θα λήξει η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων το 2015, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τον νέο φόρο ακινήτων, που κατατέθηκε στη Βουλή. Για το 2014 θα ισχύει ότι και φέτος, δηλαδή η προθεσμία θα είναι από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 30 Ιουνίου.
 
Σε ό,τι αφορά την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει ότι δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αύξησης του ποσοστού προκαταβολής, το οποίο παραμένει στο 55% για τις προσωπικές εταιρείες και για την επιχειρηματική δραστηριότητα των φυσικών προσώπων.
 
Ακόμη, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο φόρος υπεραξίας ακινήτων, ύψους 15%, θα καταβάλλεται επιτόπου, την ώρα της μεταβίβασης. «Το φυσικό πρόσωπο που αποκτά υπεραξία από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με το άρθρο 41 καταβάλλει στο συμβολαιογράφο κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης το ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στην υπεραξία σύμφωνα με το άρθρο 43», αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Θετικό θεωρείται ότι αυξάνεται κατά 50% το φορολογητέο εισόδημα της πρώτης φορολογικής κλίμακας για τους κατοίκους νησιών με λιγότερρους από 3.100 κατοίκους.
 
Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «για τους φορολογούμενους που κατοικούν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, το φορολογητέο εισόδημα του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας της παραγράφου 1 αυξάνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%), προκειμένου να υπολογιστεί το ποσό του φόρου που αναλογεί στο εισόδημά τους.Θετική είναι, πάντως, η διάταξη που προβλέπει αύξηση του ορίου για το αφορολόγητο σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους».
 
Τέλος, παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως η πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα γίνει κανονικά, δηλαδή η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της δήλωσης και οι επόμενες δύο δόσεις θα είναι διμηνιαίες.

Πηγή forologikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου