Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Υπ. Οικονομικών: Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά


Υπ. Οικονομικών: Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά

Αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη Στουρνάρα στη Liberation




Αναστάτωση προκλήθηκε από τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στη γαλλική εφημερίδα Liberation, στην οποία εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών να προσανατολίζεται στην κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, έχοντας μάλιστα προϋπολογίσει δημοσιονομικό όφελος 291 εκατ. ευρώ

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε επίσημα πως υπάρχει κάποια τέτοια πρόθεση, δια στόματος του υφυπουργού, Γ. Μαυραγάνη, ο οποίος τοποθετήθηκε στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Προϋπολογισμού 2014.Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κόνσολας είχε εκφράσει την "οδύνη" του για τη συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα. "Η είδηση έχει δημιουργήσει κλίμα αναστάτωσης, ανησυχίας και οργής", είχε αναφέρει ο βουλευτής, τονίζοντας πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ισοσκελίζουν κατ' ουσίαν το κόστος μεταφοράς προϊόντων και υπηρεσιών, που άλλως θα μετακυλιόταν στον τελικό καταναλωτή. "Αν άνοιξε το θέμα, θα πρέπει να κλείσει εδώ, με εμφατικό τρόπο. Αν η πρόθεση είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η διάλυση της τοπικής οικονομίας, η οικονομική, κοινωνική και εθνική συρρίκνωση των νησιών, η απάντησή μου θα είναι ξεκάθαρη: Δεν θα συμπράξω, ούτε τώρα, ούτε και στο μέλλον" είχε αναφέρει ο κ. Κόνσολας.

Τη συμφωνία του με τον βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ είχε εκφράσει στη συνέχεια και ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής, ενώ η βουλευτής Κεφαλληνίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, είχε επισημάνει πως "δεν αποτυπώνεται πουθενά στον Προϋπολογισμό η συνταγματική έννοια της νησιωτικότητας".

Σχολιάζοντας τη διαβεβαίωση του Γ. Μαυραγάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανέφερε: "Ο κ. Στουρνάρας δεν έχει στόμα να μιλήσει και βγαίνει το υπουργείο Οικονομικών με ανακοινώσεις του να τα διαψεύσει; Ο κος Στουρνάρας βεβαίως, ξέρουμε γιατί δεν μιλά: Η Liberation δεν είναι μια κίτρινη φυλλάδα...".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου