Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Υπερψηφίστηκε ο φόρος για τα ακίνητα

Πέρασε τελικώς από τη Βουλή κατά πλειοψηφία ο ενιαίος φόρος ακινήτων, με "απώλεια" για την κυβέρνηση τον Βύρωνα Πολύδωρα που διεγράφη μετά την αρνητική ψήφο του.
Μετά από αυτή την εξέλιξη η κυβερνητική πλειοψηφία αποτελείται από 153 βουλευτές. 
Τα άρθρα του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων για τα οποία είχε ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία από την αντιπολίτευση, πέρασαν τελικά με 152 «ναι» από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.  
Ο Βύρων Πολύδωρας που διαφωνούσε με τον φόρο ακινήτων ψήφισε τελικά «όχι» στο σύνολο και χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Με απόφαση του Πρωθυπουργού διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. 
«Τη στιγμή που η κυβέρνηση αγωνίζεται με επιτυχία να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική κρίση, ο κ. Πολύδωρας επέλεξε συνειδητά να βρεθεί απέναντι στην εθνική προσπάθεια, στην Παράταξή του και να ταυτιστεί με τους αντιευρωπαϊστές, τους λαϊκιστές, τους οπαδούς της δραχμής και τους αρνητές της εθνικής προσπάθειας για τη σωτηρία της χώρας», αναφέρει σχετικά το γραφείο τύπου της ΝΔ. 
Ούτε όμως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Κασσαπίδης - πρώην «γαλάζιος»- υπερψήφισε τον φόρο για τα ακίνητα. Από την ψηφοφορία απουσίαζε και ο Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος δήλωσε ασθένεια.
Θετικά ψήφισε τελικώς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Κασσής, ο οποίος νωρίτερα έβαλλε κατά της κυβέρνησης για τα πρόστιμα - μαμούθ στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς.   

Συνέχεια με πλειστηριασμούς

Η κυβέρνηση καλείται τώρα να ξεπεράσει το τελευταίο μέτωπο πριν από τα Χριστούγεννα, αυτό του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς.
Ένα νομοσχέδιο στο οποίο τελικά δεν κυριάρχησαν οι πλειστηριασμοί αλλά τα... υπόλοιπα. Και από αυτά, το κυρίαρχο ήταν τα φορολογικά πρόστιμα για τα οποία υπήρξε θύελλα αντιδράσεων και έντονες πιέσεις από την πλευρά των βουλευτών της κυβέρνησης, ενώ φάνηκε να μην υπάρχει και ανοικτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς χθες διέρρευσε ότι η ρύθμιση δεν ήταν εις γνώση του πρωθυπουργού.
Παρά τις πιέσεις και τις αντιδράσεις των Βουλευτών και κατά πληροφορίες αφού προηγήθηκε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε των συγκεκριμένων άρθρων και δεν τα απέσυρε. Με παρέμβασή του το μεσημέρι έκανε λόγο για αντιστροφή της πραγματικότητας αναφορικά με το θέμα των προστίμων και υπεραμύνθηκε της ρύθμισης.
Όπως υποστήριξε τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που επιβάλλονται με το υφιστάμενο καθεστώς μπορούν να φτάσουν και το 120% της αρχικής οφειλής, ενώ με το νέο πλαίσιο δεν θα κινηθούν πάνω από το 30%.
Γι' αυτό και καλεί τους βουλευτές να ψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο. Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά στο «γραφείο μου συσσωρεύονται ήδη αιτήματα πολιτών που θέλουν να πάνε από το παλαιό καθεστώς ο καινούργιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Σημείωσε ότι τα πρόστιμα αυτά δεν θα επιβάλλονται σε όποιον έχει μπει σε ρύθμιση της οφειλής.
Τέλος, προσέθεσε ότι το επιτόκιο το οποίο θα καλείται να πληρώσει ο κάθε οφειλέτης για τους μήνες που θα καθυστερεί να πληρώσει την Εφορία (το οποίο είναι πέραν των προστίμων) θα γίνει προσπάθεια να είναι «εξαιρετικά χαμηλό». Θα οριστεί με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Βελτιώσεις από Χατζηδάκη

Εν τω μεταξύ, ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε διορθωτικές κινήσεις που διευκολύνουν τους δανειολήπτες στο ν/σ για τους πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα με νομοτεχνικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε:
* Δίνεται το δικαίωμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που εντάσσονται στη ρύθμιση να πληρώσουν δόσεις που αντιστοιχούν στο 20% της τελευταίας ενήμερης δόσης, αντί του 30% που ορίζονταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου.
* Αυξάνεται στους τρεις μήνες το χρονικό περιθώριο για την καταβολή της δόσης
* Αυξάνει το όριο του οικογενειακού εισοδήματος για όσους έχουν τρία η περισσότερα παιδιά και τους ανάπηρους από τις 15.000 στις 20.000 χιλιάδες ευρώ και παράλληλα η δόση που θα πληρώνουν θα είναι στο 10%.

Τσίπρας: Γίνεται ριφιφί στην περιουσία

Το νομοσχέδιο θα ανοίξει την κερκόπορτα των πλειστηριασμών, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας.
«Κάποτε η δεξιά απειλούσε τους πολίτες να μη στρέφονται προς την Αριστερά γιατί θα έρθουν οι κομουνιστές να τους πάρουν τα σπίτια και τις καταθέσεις. Σήμερα τις παίρνετε εσείς με τη διαφορά ότι έχετε έναν υπουργό Οικονομικών που στα μικρά του χρόνια είχε διαβάσει Λένιν. Μόνο που ο Λένιν μιλούσε για την αναδιανομή από τους μεγάλους στους μικρούς και εκείνος την αξιοποιεί αντίστροφα, από τους μικρούς στους μεγάλους», είπε
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Στουρνάρα, είπε ότι αντί να αποσύρει τα επίμαχα άρθρα, ήρθε και ανακοίνωσε απλά ότι ο υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να κρατά χαμηλά τον φόρο.
Έκανε λόγο για τόκους που οδηγούν τον κόσμο σε απόγνωση και αυτοκτονία και για τοκογλυφικές ποινές για ληξιπρόθεσμα χρέη. Ακόμα και ο πρωθυπουργός, είπε, «προτίμησε να δώσει την εικόνα μπάχαλου της κυβέρνησής του, να δείξει ότι ο ίδιος σέρνεται και άλλη νομοθετούν, να κρύβεται λέγοντας ότι δεν ήξερε».
Ο κ.Τσίπρας είπε ότι το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς είναι «ζήτημα εθνικής σημασίας», αφού όπως προειδοποίησε «θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις, θα αλλάξουν χέρια οι τράπεζες», αποστροφή η οποία προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Μάκη Βορίδη.
«Νομοθετείτε την άρση προστασίας για χρέη σε τράπεζες και την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας», είπε, κάνοντας λόγο για ταφόπλακα στην όποια αναπτυξιακή προοπτική. «Ετοιμάζετε ριφιφί στην ιδιωτική περιουσία, τα μέσα παραγωγής του φτωχού και μικρομεσαίου αγρότη», είπε, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φορολογήσει τα κέρδη και τον κατηγορούν, ενώ εκείνοι φορολογούν την παραγωγή.

Τα μπρος πίσω της Παρασκευής

Το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς «αποψιλώθηκε» από σειρά άρθρων μετά από τις αντιδράσεις των βουλευτών για το γεγονός ότι μετατράπηκε σε «πολυνομοσχέδιο»
Η συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή διεκόπη και εν συνεχεία ο Γιάννης Στουρνάρας αφαίρεσε μια σειρά άρθρων. Συγκεκριμένα απέσυρε:
• Το άρθρο 9 που αφορά στις αλλαγές στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ με εξαίρεση τις δυο παραγράφους που αφορούν τον ΟΔΙΕ και την Λάρκο.
• Το άρθρο 10, το οποίο αφορά τραπεζικά θέματα και το οποίο θα επανέλθει στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση το οποίο προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά την πρωτοχρονιά.
• Το άρθρο 13, το οποίο αφορούσε σε συγχωνεύσεις γενικών διευθύνσεων του υπουργείου Οικονομικών.
• Το άρθρο 11 που αφορά στις ΠΑΕ. Το συγκεκριμένο άρθρο ωστόσο επανήλθε το απόγευμα. Για το συγκεκριμένο θέμα μετά και την αλλαγή στάσης της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι «επαναφέρω το άρθρο 11, χαίρομαι που καταλάβατε το λάθος σας. Eίναι προς το δημόσιο συμφέρον, το να εκχωρούν οι ΠΑΕ στο Δημόσιο το δικαίωμα να εισπράττουν. Η επιχειρηματολογία έγινε δεκτή, μου ζητήθηκε να την επαναφέρω και την επαναφέρω».

Πηγή: www.euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου