Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

ΦΠΑ: Ποδαρικό με τσουχτερά πρόστιμα για τους... αμελείς

ΦΠΑ: Ποδαρικό με τσουχτερά πρόστιμα για τους... αμελείς


Αυστηρότερο σύστημα πληρωμής ΦΠΑ έχει εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και δεν αποδίδουν στο Δημόσιο τον φόρο.
Οι φορολογικοί έλεγχοι αποκαλύπτουν ότι ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν μπαίνει καν στον κόπο να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ. Σε σύνολο 1.051.736υπόχρεων σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ το Νοέμβριο 222.893φορολογούμενοι προτίμησαν να απέχουν από τη διαδικασία (κανονικά συμμορφώθηκαν με την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ 828.843 επιχειρήσεις).

Από την 1η Ιανουαρίου 2014 η μη υποβολή ή η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ συνοδεύεται από πρόστιμο 1.000 ευρώ για επιχείρηση με βιβλία Β' κατηγορίας και με πρόστιμο 2.500 ευρώ για επιχείρηση με βιβλία Γ' κατηγορίας. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 αν η δήλωση ΦΠΑ υποβαλλόταν εκπρόθεσμα, τότε όλο το ποσό θα έπρεπε να καταβληθεί σε μία δόση με προσαύξηση 1,5%, ενώ, αν δεν υποβαλλόταν καθόλου δήλωση, τότε η προσαύξηση ήταν 3,5%.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών μέσω twitter ξεκαθάρισε πως πλέον η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ συνεπάγεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Στο παράδειγμα φορολογουμένου για το εάν μια επιχείρηση που έχει υποχρέωση υποβολής χρεωστικής δήλωσης ΦΠΑ ύψους 20 ευρώ την καταθέσει με μια ημέρα καθυστέρηση τελικά θα πληρώσει 1.020 ευρώ ο κ. Θεοχάρης ήταν ξεκάθαρος : Η επιχείρηση θα πληρώσει το πρόστιμο των 1.000 ευρώ, το ποσό του ΦΠΑ που χρωστά, αλλά και τον τόκο εκπρόθεσμης καταβολής 0,74% (στα 20 ευρώ ισούται με 0,01 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου