Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Λογιστές: Τα νέα πρόστιμα φέρνουν λουκέτα
Απειλούν με προσφυγή στο ΣτΕ - Ολομέτωπη φοροτεχνικών και επαγγελματικών φορέων με το Υπ.Οικονομικών
Picture 0 for Λογιστές: Τα νέα πρόστιμα φέρνουν λουκέτα
Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς, με στόχο να αλλάξουν οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, οι οποίες προβλέπουν την επιβολή εξαντλητικών προστίμων για φορολογικές παραβάσεις.

Σε αντίθετη πρερίπτωση, σκοπεύουν να προσφύγουν στο ΣτΕ με το σκεπτικό της αντισυνταγματικότητας, δεδομένου ότι αντιβαίνει τις διατάξεις του Συντάγματος το γεγονός ότι επιβάλλονται πέραν του ενός πρόστιμα για την ίδια παράβαση.


Σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), παρουσιάστηκε η τραγική κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην αγορά με την επιβολή των νέων προστίμων, καθώς όπως τόνισαν φοροτεχνικοί και εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων τα πρόστιμα αυτά «είναι εξοντωτικά και απέναντί τους δεν θα αντέξει ούτε η τελευταία υγιής επιχείρηση που έχει απομείνει».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΦΕΕ, Αβραάμ Πανίδη, ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ) προβλέπει 4 πρόστιμα για την ίδια παράβαση, γεγονός που καθιστά αδύνατο να πληρωθούν οι ποινές, ενώ όπως τόνισε «επιχειρήσεις και λογιστές θα πληρώσουν πολύ ακριβά ένα ανθρώπινο λάθος, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών δεν "πληρώνει" ποτέ τα δικά του λάθη». Ο κ. Πανίδης σημείωσε ότι «οι διατάξεις αυτές για τα πρόστιμα δεν έχουν καμία σχέση με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τη μόνη σχέση που έχουν είναι με τη χαζομάρα!».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΠΟΦΕΕ, Βασίλης Καμπάνης, δήλωσε ότι στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ομοσπονδίας ήδη από τον περασμένο Αύγουστο προς το υπουργείο Οικονομικών, να επανεξετάσει τα πρόστιμα που προβλέπει ο ΚΦΔ, δεν υπήρξε καμία διάθεση συνεργασίας. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπάνης, «η μόνη απάντηση που πήραμε από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι τις αλλαγές δεν τις δέχεται η τρόικα, λέγοντάς μας μάλιστα ότι οι επικεφαλής της τρόικας έχουν διαμηνύσει ότι ο νομοθέτης έφτιαξε το νόμο και απεβίωσε».

«Τα υπέρογκα πρόστιμα θα έχουν μόνο ένα αποτέλεσμα. Να αυξηθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο από τα 63 δισ. ευρώ στα 70 δισ. ευρώ και να μπει η τελική τρικλοποδιά στις επιχειρήσεις της χώρας», δήλωσε από την πλευρά του ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης.

Η μόνη λύση είναι η προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, ήταν η άποψη του μέλους του Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ, Γιώργου Χριστόπουλου, καθώς όπως τόνισε «ο νόμος δεν είναι ούτε δίκαιος ούτε αναλογικός».

Στην εκδήλωση αποφασίστηκε έπειτα από συνεργασία όλων των επαγγελματικών φορέων (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, επιμελητήρια, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, ΠΑΣΕΓΕΣ, ιδιοκτήτες ακινήτων, ΠΟΦΕΕ) να αποσταλεί επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Ανάπτυξης, με αίτημα την άμεση αλλαγή της διάταξης που προβλέπει τα εξοντωτικά πρόστιμα, ενώ σχεδιάζουν να προβούν σε παραστάσεις στην πολιτική ηγεσία της χώρας και σε προσφυγές στη Δικαιοσύνη, για να ανατρέψουν τα νέα μέτρα.

Στην εκδήλωση της ΠΟΦΕΕ παρουσιάστηκαν αναλυτικά παραδείγματα για τις συνέπειες της ενεργοποίησης των νέων προστίμων και ειδικότερα:

* Αν από λάθος μια επιχείρηση δεν παρακρατήσει και δεν αποδώσει κάθε μήνα στο Δημόσιο το ποσό των 4 ευρώ, δηλαδή αντί για 200 ευρώ το μήνα αποδίδει 196 ευρώ, τότε σε ένα χρόνο θα πρέπει να καταβάλει για πρόστιμα το ποσό των 43.055,68 ευρώ!

* Εάν εταιρεία η οποία τηρεί διπλογραφικά βιβλία καθυστερήσει εννέα μέρες να υποβάλει δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ύψους 9.200 ευρώ μόνο για πρόστιμα -πέραν του φόρου των 9.200 ευρώ- θα πρέπει να πληρώσει 2.500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή αλλά και επιπλέον 9.200 ευρώ, καθώς προβλέπεται και διπλασιασμός του οφειλόμενου φόρου. Ετσι η αρχική οφειλή των 9.200 ευρώ μαζί με τα πρόστιμα των 11.700 ευρώ, φτάνει στα 20.900 ευρώ.

* Επιχείρηση με απλογραφικά στοιχεία δεν εξέδωσε 10 αποδείξεις αξίας έως 20 ευρώ η κάθε μία. Για κάθε μία απόδειξη επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και έτσι θα κληθεί να πληρώσει 10.000 ευρώ αναφέρει το enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου