Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Πως γίνεται έναντι πληρωμή στην εφορία



Πληρωμές ακόμα έναντι γίνονται δεκτές από φορολογούμενους με χρέη στην εφορία, που δεν έχουν δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε ρύθμιση των χρεών τους.

Η δυνατότητα αυτή παρέχετε μέσω του Taxisnet, μέσω του οποίου ο φορολογούμενος μπορεί να πάρει Ταυτότητα Οφειλής για πληρωμή των φόρων σε τράπεζες και ΕΛΤΑ. Συγκεκριμένα το taxisnet παρέχει τη δυνατότητα στον φορολογούμενο να τυπώνει την Ταυτότητα Οφειλής, είτε με αναγραφή του οφειλόμενου ποσού, είτε χωρίς. Στη δεύτερη περίπτωση, ο φορολογούμενος μπορεί να πάει στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ και να καταβάλλει όποιο ποσό έχει τη δυνατότητα.
Έτσι, για παράδειγμα φορολογούμενος ο οποίος δεν έχει πληρώσει την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 και είναι επομένως «ανοιχτός» σε κατασχέσεις, μπορεί τυπώνοντας την Ταυτότητα Οφειλής χωρίς αναγραφή ποσού να πάει στην τράπεζα -ή ηλεκτρονικά- και να καταβάλλει π.χ 50 ευρώ. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και τον επόμενο μήνα. Με τον τρόπο αυτό, ο φορολογούμενος δείχνει καλή πρόθεση εξυπηρέτησης των φορολογικών του υποχρεώσεων και μπορεί να μπλοκάρει ενδεχόμενες κατασχέσεις, στο βαθμό που πράγματι βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας. Όπως τονίζει με δηλώσεις του στα «Νέα» ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, «εφόσον οι φορολογούμενοι δίνουν αυτό το άτυπο «έναντι» κάθε μήνα μπορούν να προστατευθούν από ενδεχόμενες κατασχέσεις, καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών τους στοιχείων». Καλό είναι όμως, εξηγεί ο ίδιος, παράλληλα με την έναντι πληρωμή σε τράπεζες και ΕΛΤΑ να ενημερώνουν και την Εφορία στην οποία υπάγονται, για να μην γίνει καμία κατάσχεση από... σπόντα. Οι έναντι πληρωμές, αφορούν κυρίως 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενους με χρέη έως 5.000 ευρώ και ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν εισπράξεις στα ταμεία του Δημοσίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τέλος Δεκεμβρίου, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις περιορίζονται προς τα 2,5 εκατομμύρια όταν πριν λίγους μήνες είχαν προσεγγίσει επικίνδυνα τα 3 εκατομμύρια φορολογουμένων. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν συμβάλλει, οι απλοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες για την πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, το κύμα κατασχέσεων που έχει δημιουργήσει την αίσθηση της απειλής, αλλά και τα απανωτά ειδοποιητήρια με τηλέφωνα ή email από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Οι φορολογούμενοι που επιλέγουν τις πληρωμές έναντι θα πρέπει να έχουν υπ' όψιν δύο δεδομένα: · Αν υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, προκύψει για παράδειγμα από διασταυρώσεις στοιχείων ότι υπάρχουν στο ίδιο διάστημα εισπράξεις από ενοίκια ή άλλα εισοδήματα ικανά να καλύψουν τις υποχρεώσεις του φορολογούμενου, προφανώς κάποια στιγμή θα βρεθούν αντιμέτωποι και με κατασχέσεις · Οι έναντι πληρωμές δεν σβήνουν τις προσαυξήσεις της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής. Ότι απομένει, μετά την πληρωμή του έναντι, θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με τόκο (8,76% το χρόνο) και πρόστιμα 10% μετά την πάροδο διμήνου, 20% μετά την πάροδο έτους και 30% μετά την πάροδο διετίας, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.

Πηγή  euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου